Návštěvníky se speciálními potřebami čeká na památkách větší komfort

Kasteláni myslí i na návštěvníky se speciálními potřebami – ve Slatiňanech a na Hrádku u Nechanic jsou trasy přeloženy do českého znakového jazyka, jsou nabízeny i haptické knížky, řada okruhů je bezbariérových

Do letošní sezony vstoupily vybrané památky s rozšířenou nabídkou pro návštěvníky se speciálními potřebami – na Hrádku u Nechanic je hlavní prohlídkový okruh přeložen do českého znakového jazyka, aby se zámek mohl představit i návštěvníkům neslyšícím. Ti si pomocí svých telefonů či tabletů stáhnou v jednotlivých interiérech přes QR kódy videa, která je seznamují nejenom s historií, ale i vybavením a původním účelem místností, kterými je organizována prohlídka. Stejná bezplatná služba je nabízena na zámku ve Slatiňanech, kde je nabídka rozšířena i o možnou prohlídku zahrady a také technického přízemí zámku. Pro lepší komunikaci s neslyšícími jsou pokladní zámků vybaveny dorozumívacími kartami, informace, respektive video o nabídce je také na webech objektů.

„Na návštěvníky se speciálními potřebami myslíme trvale, dlouhodobě spolupracujeme s Národní radou osob se zdravotním postižením, kdy společně pořádáme akci Památky bez bariér. Nyní jsme se zaměřili na osoby neslyšící a uvidíme, jaký bude zájem. Podle toho bychom uvažovali o podobné možnosti i na některém objektu na Liberecku“, upřesňuje Miloš Kadlec, ředitel NPÚ, ÚPS na Sychrově, pod jehož vedení spadá 8 hradů a zámků na Liberecku, 4 objekty na Pardubicku a 5 na Královéhradecku.

Pro osoby nevidomé jsou k dispozici tzv. haptické knížky, které návštěvníky seznamují se základní historií objektu a největšími zajímavostmi. Tyto knihy jsou k zapůjčení na vyžádání v hospitálu Kuks, na zámku Lemberk, Sychrov a na hradě Grabštejn. Haptické plány areálu či jednotlivých pater zapůjčuje zámek Litomyšl, haptické půdorysné modely objektů jsou na severočeském Frýdlantě a Lemberku.

Řada objektů nabízí plně bezbariérové okruhy, případně je umožněna prohlídka přízemí objektu – kompletní přehled o nabídce objektů ve správě NPÚ na Liberecku, Pardubicku a Královéhradecku  je uvedena zde: https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/pro-osoby-s-handicapem , v rámci památek napříč NPÚ zde: https://www.npu.cz/cs/hrady-a-zamky/pristup-pro-handicapovane

Osobám ZTP a ZTP/P je na většině prohlídkových okruhů poskytována sleva na vstupném.